Dr inż. Marta Pokora-Carzyńska laureatką MINIATURY
Z przyjemnością informujemy, że dr inż. Marta Pokora-Carzyńska z Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych została kolejną laureatką konkursu MINIATURA 9 organizowanego przez NCN.
Działanie naukowe, na realizację którego przyznano finansowanie dr inż. Marcie Pokorze – Carzyńskiej będzie dotyczyć hydrolizy enzymatycznej jako metody modyfikacji właściwości funkcjonalnych białka lędźwianu siewnego Lathyrus sativus oraz indukowania aktywności biologicznej poprzez uwalnianie biologicznie aktywnych peptydów. Planowane badania pozwolą na określenie możliwości poprawy właściwości funkcjonalnych protein lędźwianu siewnego, jako alternatywnego źródła białka w diecie współczesnego konsumenta oraz substratu do aplikacji przemysłowych. Dodatkowo dostarczą informacji na temat aktywności biologicznej peptydów lędźwianu, co może znacząco podnieść wartość żywieniową badanego białka i jego potencjał aplikacyjny, zwłaszcza w produkcji żywności funkcjonalnej opartej na składnikach pochodzenia roślinnego.
Jeden z etapów swoich badań autorka wniosku zamierza zrealizować podczas wyjazdu badawczego. Warto podkreślić, że do głównych priorytetów towarzyszących powstawaniu koncepcji eksperymentu było poszanowanie zasady zrównoważonego rozwoju. Na realizację działania NCN przyznał kwotę 49 999 zł.
Serdecznie gratulujemy.
Opracował: Dział Nauki i Projektów Naukowych (Biuro Wsparcia Aplikacji Grantowych)
Data dodania: 29 października 2025