Koło naukowe zorganizowało warsztaty zdrowego odżywiania dla dzieci
28 maja na Wydziale Ścisłym, Przyrodniczym i Technicznym odbyły się warsztaty dla dzieci ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 w Częstochowie pt. „Dobre i Zdrowe”.
Wydarzenie to zostało zainicjowane przez studentów Studenckiego Naukowego Koła Terapeutów, działającego przy Katedrze Badań Społecznych Wydziału Nauk Społecznych. Poprzedzone zostało porozumieniem zawartym między p.o. Rektora UJD dr. hab., prof. UJD Bogusławem Przyworą a dyrektor SOS-W panią mgr Agnieszką Ścigałą-Psiuk. Warsztat dla podopiecznych Ośrodka przygotował i poprowadził dr Przemysław Siemion, prof. UJD, z pomocą współpracowników i studentów z Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych. W warsztatach uczestniczyły także dr Adrianna Sarnat-Ciastko, prof. UJD - opiekun SNKT oraz członkinie Koła: Kinga Kowalczyk, Zuzanna Pyka i Ewelina Trusiuk.
Dzieci ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 w Częstochowie wzięły udział w części teoretycznej, na której profesor Siemion w ciekawy i zrozumiały sposób przybliżył im temat zdrowego odżywiania oraz w części praktycznej, w trakcie której pod okiem specjalistów, w profesjonalnej kuchni, przygotowywały smaczne, zdrowe i oryginalne kanapki.
Powstały tam prawdziwe dzieła sztuki, od myszek i zajączków poczynając, poprzez niezwykłe ażurowe kromeczki, na piętrowych konstrukcjach kończąc. Wszystko doprawione dobrym humorem, zaangażowaniem dzieci i wiedzą instruktorów.
Ostatnim etapem warsztatów była konsumpcja kanapek i podsumowująca pogawędka między uczestnikami wydarzenia. Dzieci otrzymały materiały promocyjne z Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie: długopisy, smycze i notesy, wszystko zapakowane w ładne papierowe torby.
Dziękuję wszystkim osobom zebranym na warsztatach, ale w szczególności Dzieciom z SOSW i Paniom Wychowawczyniom, pod opieką których dzieci do nas dotarły. Z pewnością to wydarzenie było bardzo ważne dla wszystkich zaangażowanych w nie stron.
przewodnicząca SNKT
lic. Ewelina Trusiuk
Data dodania: 09 czerwca 2025