W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Healthy Diet for Children”

Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Healthy Diet for Children”

Szanowni Państwo,
Drodzy Przyjaciele Naszego Uniwersytetu,

uprzejmie zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w organizowanym przez Uniwersytet Jana Długosza wraz z Interdyscyplinarnym Centrum Naukowo-Badawczym UJD, Międzynarodowym Sympozjum naukowym pt. „Healthy Diet for Children” (Zdrowe odżywianie wśród dzieci i młodzieży). Wydarzenie organizowane jest w ramach realizacji zadań określonych harmonogramem projektu „Uniwersytety Europejskie”, który zrzesza w sojuszu COLOURS 9 Uczelni Partnerskich: Paderborn University (Niemcy) - lider Sojuszu, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie (Polska), Uniwersytet Josip Jurai Strossmayer w Osijeku (Chorwacja), Le Mans University (Francja), Kristianstad University (Szwecja), University of Castilla-La Mancha (Hiszpania), University of Ferrara (Włochy), University St. Kliment Ohridski - Bitola (Macedonia Północna) oraz Ventspils University of Applied Sciences (Łotwa).

Organizowane przedsięwzięcie odbędzie się w dniu 19 i 20 listopada 2024 roku w Asten Group, ul. Bór 77/81 w Częstochowie. 

Celem Sympozjum jest wieloaspektowa analiza wyzwań i problemów, z którymi borykają się dzieci i młodzież w zakresie stosowania i przestrzegania zbilansowanej diety, która odgrywa istotną rolę w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, wpływając nie tylko na samopoczucie, stan zdrowia, funkcje poznawcze, wyniki w nauce, a także pomaga chronić organizm przed wieloma poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi w późniejszych etapach życia. Istotne w tym zakresie są prawidłowe nawyki i zwyczaje żywieniowe, które najczęściej kształtują się właśnie w młodym wieku. Podczas wydarzenia omówione zostaną różne aspekty zdrowego odżywiania, systemy i praktyki społeczne, które kształtują postrzeganie takich dzieci i młodzieży w otoczeniu, definiując przy tym niekorzystną sytuację, jakiej doświadczają osoby będące na diecie. 

Dlatego, w ocenie Organizatorów, podniesione zagadnienie staje się odrębnym i dynamicznym polem działań na poziomie, nie tylko krajowym, ale również międzynarodowym oraz europejskim. Przede wszystkim jednak, staje się płaszczyzną dla interdyscyplinarnej refleksji na temat zmian w obszarze społecznego podejścia do osób stosujących dietę. Należy wówczas pamiętać, że konieczność stosowania zdrowej diety przez zbilansowane odżywianie może wynikać z różnych chorób o podłożu genetycznym, w których dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia konkretnego produktu, jak również wystąpienia reakcji alergicznych, czy nadwrażliwości na spożywane dla organizmu produkty. 

Niestety, brak zrozumienia z strony otoczenia, brak akceptacji z strony rówieśników, może skutkować dyskryminacją, wykluczeniem i marginalizacją dzieci i młodzieży będących na diecie, a nawet ich rodzin.  

Mając na uwadze, że często nieprzestrzeganie podstawowych zasad odżywiania może zaburzać funkcjonowanie ośrodków głodu i sytości, powodować wahania glukozy i insuliny we krwi i co za tym idzie, sprzyjać rozwojowi otyłości, insulinoporności i cukrzycy typu 2, celem organizowanego przedsięwzięcia jest również promocja zdrowego odżywiania, jak również niebagatelizowanie symptomów chorobowych w tym zakresie. 

Wyrażamy nadzieję, że zapoczątkowana współpraca z 8 europejskimi uczelniami, w ramach programu UE pt. Uniwersytety Europejskie, jak również przedstawicielami różnych środowisk zajmujących się problematyką zdrowego odżywiania, stworzy unikalną przestrzeń do wymiany poglądów oraz stanie się przyczynkiem do refleksji i dalszej debaty na ten temat. Z drugiej jednak strony, stanie się przyczynkiem do sformułowania propozycji zmian w obszarze mechanizmów, które będą miały na celu zmierzać do „upowszechniania i oswojenia” wartości płynących z uważnego jedzenia. Ponadto, wierzymy, że sformułowanie wniosków de lege ferenda przyczynią się do wprowadzenie takich zmian systemowych, które pozwolą na proklamowanie równego traktowania i zniesienia dyskryminacji dzieci 
z poważnymi wkluczeniami w diecie w życiu codziennym. Stąd też ważne jest wprowadzenie takich regulacji prawnych, zarówno na gruncie prawa krajowego, jak i unijnego, które wpłyną na problem niewiedzy i braku świadomości zarówno producentów, jak i konsumentów. Należy podkreślić, że UE uzupełnia krajowe polityki zdrowotne, wspierając władze lokalne w krajach UE w osiąganiu wspólnych celów, łączeniu zasobów i stawianiu czoła wspólnym wyzwaniom, jak np. odpowiedzialne znakowanie środków spożywczych, dla wrażliwych grup konsumentów, np. niemowląt i małych dzieci, osób ze specjalnymi schorzeniami i stosujących diety o obniżonej wartości energetycznej w celu kontroli masy ciała, jak również diety eliminujące.

CoLab agenda



Data dodania: 01 września 2025