Sympozjum „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem”
Instytut Językoznawstwa oraz Katedra Dietetyki i Badań Żywności zapraszają na Sympozjum „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem”, które odbędzie się 11 grudnia 2025 r. w siedzibie UJD przy al. Armii Krajowej 13/15.
Wydarzenie organizowane jest pod patronatem Prezydenta Miasta Częstochowy, z okazji 200-lecia Częstochowy i 55-lecia Uniwersytetu Jana Długosza, we współpracy oraz przy wsparciu sponsorskim Fundacji Premium Foods.
Sympozjum poświęcone będzie lokalnym tradycjom kulinarnym, ich historycznym i współczesnym interpretacjom, a także związkom między kulturą kulinarną, językiem i praktyką stołu. Wydarzenie zgromadzi badaczy, praktyków, miłośników regionalnej kuchni oraz uczniów ponadpodstawowych szkół częstochowskich, stwarzając przestrzeń do wymiany doświadczeń i refleksji nad dziedzictwem kulinarnym Częstochowy.
Oprac. dr hab. Elżbieta Pawlikowska-Asendrych, prof. UJD
Data dodania: 01 grudnia 2025