W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Sympozjum „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem”

Instytut Językoznawstwa oraz Katedra Dietetyki i Badań Żywności zapraszają na Sympozjum „Regionalne dziedzictwo kulinarne Częstochowy – między słowem a stołem”, które odbędzie się 11 grudnia 2025 r. w siedzibie UJD przy al. Armii Krajowej 13/15.

Wydarzenie organizowane jest pod patronatem Prezydenta Miasta Częstochowy, z okazji 200-lecia Częstochowy i 55-lecia Uniwersytetu Jana Długosza, we współpracy oraz przy wsparciu sponsorskim Fundacji Premium Foods.

Sympozjum poświęcone będzie lokalnym tradycjom kulinarnym, ich historycznym i współczesnym interpretacjom, a także związkom między kulturą kulinarną, językiem i praktyką stołu. Wydarzenie zgromadzi badaczy, praktyków, miłośników regionalnej kuchni oraz uczniów ponadpodstawowych szkół częstochowskich, stwarzając przestrzeń do wymiany doświadczeń i refleksji nad dziedzictwem kulinarnym Częstochowy.


Oprac. dr hab. Elżbieta Pawlikowska-Asendrych, prof. UJD

Data dodania: 01 grudnia 2025